Harri Marjala Oliver Lindellin matkassa maailmalla

25.01.2018

 

Oliver Lindellin kanssa European Tourilla Joburg Openissa Etelä-Afrikassa

 

 

 

Matka ja tulo Johannesburgiin

Autoni starttasi Mikkelistä lauantaina 2.12. keskeltä 20 sentin lumikinoksia. Edellisiltana olin hiihtänyt vaimoni kanssa cäddien kuntoa rakentavan 10 km:n lenkin räntäsateessa. Tapasin Oliverin ja taustajoukot Porvoossa joulukadun avajaisissa. Opel jäi Porvooseen ja menimme isä- Anteron kyydillä kentälle. Tällä kertaa Turkish Airlines sai kunnian lentää meidät kohteeseemme Johannesburgiin. Hyvinhän se meni yhdellä pompulla Istanbulin kautta. Matkustustaktiikkana oli, että ennen Bosporin salmea ei vaivuta uneen. Vasta Afrikan yllä, koska jatkolento lähti klo 02.10 ja olisi perillä sunnuntaina klo 11.30. Oliver pysyi sovitussa taktiikassa 100%:sti. Nukahti heti ja heräsi vasta vartti ennen laskeutumista: ”Ollaanks kohta perillä?” Taisi olla armeijallakin vaikutusta nuoren miehen unenlahjoihin.

Pakollisten tullimuodollisuuksien jälkeen odotti kisajärjestäjien kyyti ja puolen tunnin ajomatka kisahotelliin Hilton Randparkiin. Majoittumisen, ruokailun ja pienen levon jälkeen lähdimme kohti tenniskenttää. Virtaa kun oli hyvin jäljellä vuorokauden matkustuksen jäljiltä! Tai ainakin toisella meistä. Cäddie pääsi melkein yllättämään. Ottelu, tai siis erä, päättyi 7-6 nuoruuden hyväksi.  Tiebrake ei myöskään ollut läpihuutojuttu (7-4) sisältäen jopa muutaman hienon pallorallin. Illalla vielä kevyt salijumppa/venyttely ja katseet kohti ensimmäistä harjoituskierrosta. Kilpakumppaneita on tässä kisassa 240. Yllättävän vähän on ollut havaintoja heistä näin sunnuntaina.

Maanantai 4.12.2017

Herätys klo 5.45. Aamiainen 6.30 ja siitä kuljetus kentälle klo 7.00. Rekisteröitymiset, yardagebook ja kohti ykköstiitä. Mukaan kierrokselle tuli Tapio ”Hattu” Pulkkanen. Cäddienä Hatulla oli Riku Mattila.

Tänään pelataan se pitempi eli 6944 metriä pitkä Firethorn. Kenttä osoittautui hyväkuntoiseksi, mutta kireäksi ja täysiveriseksi kisakentäksi. Vaikka Oliverin draivi on hyvässä tikissä, tulee väyläosumia melko vähän. Syykin on selvä. Väylien keskileveys on 15 metrin luokkaa. Toinen ongelma kierroksen alussa oli, että lähestymislyönnit tahtoivat mennä pitkäksi. Syy tähänkin selviää. Ollaan 1760 metrin korkeudessa ja pallo lensi pidemmälle kuin normaalisti. Siitä johtui myös cädin pulssin yllättävä kohoaminen ensimmäisillä väylillä. Eihän kunnossa pitänyt olla mitään vikaa. Hiihtoharjoittelukin oli aloitettu Mikkelissä jo viikko sitten ja takana peräti neljä lenkkiä.

 

Kierroksen lopussa todettiin, että mikäli tuon kentän pelaa alle parin, niin peliin voi olla tyytyväinen.

 

Kierroksen jälkeen pelaajat menivät ruokailemaan Players Loungeen ja me Rikun kanssa suuntasimme cädeille varattuun Caddies Loungeen. Ruoka oli ainakin meidän puolella hyvää ja ravitsevaa. Yleisenä huomiona ja erona Challenge Touriin voi todeta, että kaikki on vähän ”isompaa” ja tulevan kisatunnelman voi aistia samalla, kun viimeistelyjä tehdään joka puolella.

Treenien jälkeen matkasimme hotellille poliisisaattueessa! Erikoiseksi sen teki huomio, että saattueessa ei ollut muita kuin Oliver ja minä. Järjestäjät eivät halua näköjään ottaa mitään riskejä turvallisuuden suhteen. Toinen havainto oli, että auton ovet napsahtivat lukkoon, kun lähdettiin liikkeelle. Hotellilla odotti pieni leikkimielinen tennismatsi. Hävisin ilmeisesti tahallani, sillä pelaajan mieli on pidettävä hyvässä moodissa.

Tiistai 5.12.2017

Jälleen ylös klo 5.45, koska tee off Bushwillow –kentällä on jo klo 7.40. Tarkoituksena on pelata Samoojan Kallen kanssa 9 väylää. Enempää ei ehdi ProAm:n takia. Kalle sai paikan viimeisten joukossa ja saapui Johannesburgiin hetki sitten. On hienoa, että suomalaisia on ET:n kisassa mukana kaikkiaan 4 pelaajaa. Taitaa olla jonkin sortin Suomen ennätys. Neljäntenä pelaajana mukana on itseoikeutetusti Mikko Korhonen. Siis huomatkaa: neljä pelaajaa ilman Mikko Ilosta!

Aamulla hotellihuoneen verhoa raottaessa oli pakko todeta, että norjalaisten sääennusteet pitävät paikkansa. Vesisade alkoi eilen illalla ja sen pitäisi jatkua keskiviikkoaamuun.

Bushwillow`lla tosiaan kierrettiin reiät 10-18. Kentästä voi todeta, että samankaltainen kuin eilinenkin, mutta avausten jälkeen jää lähestymiseen hieman vähemmän matkaa. Väyläleikkuut on toki tälläkin kentällä tehty kapeiksi. Metsää on enemmän ja se tulee lähemmäksi väyliä. Tarkkaa peliä tarvitaan. Viimeinen par 5, eli väylä 17, on mielenkiintoinen kakkoslyönnin suhteen, mikäli mielii toisella lyönnillä griinille. Tulosuunnassa kapea viheriö on heti veden takana ja lyönnillä on mittaa n. 200 metriä. Tänään pallo meni Oliverilla griinipompusta takaraffiin.

Kierroksen jälkeen tehtiin videotervehdys Virvikin pikkujouluihin. Treeneissä rangella todettiin, että lyönnit kisaa varten ovat kohdillaan. Puttitreeneissä otettiin pieni haastekisa ja sain kuin sainkin Oliverin puttaamaan kerran kolme puttia enkä joutunut maksamaan lounaita.

Keskiviikko 6.12.2017

Hyvää 100-vuotissyntymäpäivää SUOMI ja suomalaiset. Johannesburgissa itsenäisyyttä juhlitaan työn merkeissä. Annoimme kuitenkin itsellemme näin juhlapäivänä mahdollisuuden nukkua jopa klo yhdeksään. Tosin huoneen seniorina olin hereillä jo kolme tuntia ennen herätystä. Aamupalan jälkeen BMW X5:llä kohti kenttää. Missä olivat etujoukot vilkkuvaloineen? Emme kuitenkaan tunteneet turvattomuuden tunnetta, koska lukot napsahtivat taas kiinni.

Pelasimme Bushwillow`n 1-9, jonka jälkeen ruokailemaan. Tapasimme muut suomalaiset ja lyöttäydyimme mukaan pelaamaan vielä Firethorn`in 1-9. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä nyt näki Oliverista, että kisa alkaa huomenna ja nuori mies syttyy myös henkisesti. Oliver pelasi etuysin jopa -4, mutta vielä paremmin tykittivät ET-pelaajat Pulkkanen ja Korhonen. Leikkimielisen parikisan voitto meni ET-pelaajille ja Oliver ja Kalle saivat kaivaa kuvettaan ysigriinillä.

 

.
Päivän kunniaksi otettiin valokuva, jossa tämän hetken suomalaisgolfareiden TOP 5:stä oli paikalla ranking nro 1 (Tapio Pulkkanen), nro 2 (Mikko Korhonen), nro 4 (Oliver Lindell), ja nro 5 (Kalle Samooja). Vain Mikko Ilonen ei ollut kisaamassa täällä.

 

Vielä ennen pimeän tuloa ehdimme tenniskentällekin, mutta sadekuuro ajoi meidät sisätiloihin ja katsomaan läppäriltä Linnan juhlia. Voin sanoa, että tämä itsenäisyyspäivä oli kohdallani yksi erikoisimmista. Kaksi muuta TOP 3:een mahtuvaa ovat tietenkin olleet, kun olin kadettina mukana juhlissa vuonna 1980. Toinen mieleen painunut 6.12 on, kun annoimme virka-apua poliisille erään pommiuhkauksen takia Lohjalla 1980-luvulla.

Torstai 7.12.2017

Juhlapäivä, koska kisa alkaa. Startti Firethorn-kentällä on klo 13.00. Ennen sitä kuitenkin Bemari sai kyytiä, kun poliisit ajoivat jälleen sireenit ulvoen edessä. Olimme jälleen ainoat, joita kyydittiin ”saattueessa” kohti kenttää.

Ennen avausta Oliver myönsi, että jännittää pikkuisen normaalia enemmän. Rauta 2:lla lähti kuitenkin liiankin hyvä lyönti. Adrenaliinia taisi olla sen verran liikaa, että pallo sujahti 251 metrin päässä odottavaan takabunkkeriin. Bogilla liikkeelle, mutta se jäikin sitten kierroksen ainoaksi. Tämän jälkeen olotila vaihtui hetkeksi liian flegmaattiseksi, kunnes väylällä nro 3 upposi pitkä par-putti sisään. Tästä saatiinkin hyvä vire päälle ja birkkuja alkoi tulla hyvään tahtiin. Putteri kävi kuumana ja puttilinjat luettiin oikein yhdessä keskustellen.

Avaukset olivat koko kierroksella todella hyviä. Ne olivat joko väylällä (7 kpl) tai sitten ihan vieressä (2 semiraffissa ja 5 raffissa). Tästä oli hyvä rakentaa peliä. Myös rauta- ja wedgepeli olivat kohdillaan. Griiniosumia oli 15 ja putteja kertyi 27 kpl. Lopputulos 66 on päivän paras tulos Firethorn-kentällä. Samaan tulokseen ylsi mm. Mikko Korhonen. Kun vielä Tapio Pulkkanen teki -6 Buswillow`lla niin, yllätys, yllätys, ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkikymmenikössä liehui kolme Suomen lippua! Hyvillä mielin kohti Hiltonia ja valmistautumaan seuraavaan päivään. Hotellin aulassa peukuteltiin Korhosen ja Pulkkasen tiimien kanssa. Herrat olivat cädeineen menossa illalliselle nurkan takana olevaan pihviravintolaan. Me tyydyimme hotellin antimiin. Ilokseni totesin, että tuloksemme oli huomioitu Suomessa ja sain vastailla muutamiin tekstiviesteihin ja WhatsAppeihin. Kiitos niistä.

 

Kuvassa ”mailapojan ” kirjaamat lyönnit ET:lla tehtävän pelaajien pelin tilastointia varten.

 

Perjantai 8.12.2017

Toinen kisapäivä. Herätys klo 6.30. Oliver salille herättelemään kroppaa. Cädille venyttelyä huoneessa. Aamupalan kautta kohti kenttää klo 8.00 kuljetuksella. Bushwillow`n ykköstiiltä ulos klo 9.30. Samat pelikaverit, Callum Tarren (ENG) ja kotimaassaan kisaava Daniel Greene, jotka lähtevät tilanteesta -2.

Ensimmäinen väylä meni hienosti. Par 5, draivi väylälle, matkaa lipulle 204m. Rauta 6 lähti lipun linjaan, mutta jäi 10 metrin päähän raffiin. Chippi koriin ja eagle nosti tilanteeseen -8. Taidettiin olla hetkellisesti kärkikahinoissa. Seuraavalle par, mutta kolmosväylällä lähestyminen hieman oikealle ja pallo ui vedessä. Tuplabogey. Tänään eivät avaukset eikä rautapelikään ollut loistokasta, kuten eilen. Niinpä korttiin rapsahteli luvattoman paljon bogeja. Onneksi puttipeli toimi ja myös birkkuja tuli 4 kappaletta. Viimeisellä reiällä oli eväät birkkuun, mutta käsittämättömästi lähestyminen ilmassa 15m yli lipun ja haasteelliseen paikkaan takaraffiin. Bogey. Päivän tulos +1, mutta hienosti kuitenkin läpi CUT:sta kahden lyönnin marginaalilla.

Oliver on pelannut 2 ET:n kisaa ja läpäissyt CUT:n kummallakin kerralla. Itse olen nyt neljännessä kisassa Oliverin cäddienä ja CUT on selvitetty joka kerta. Hyvää settiä kummaltakin.

Pelikavereista Callum ei selviytynyt viikonlopun peleihin, mutta Daniel pusersi itsensä samaan kokonaistulokseen Oliverin kanssa. Toinen kierros jäi ukkosen vuoksi kesken. Tällä hetkellä sijoitus on 36. Tour lähetti infoa, että 3. kierros alkaa aikaisintaan klo 9 sekä 1. että 10. tiiltä. On varauduttava, että lähtömme on lähellä klo 9.00. Tänään oli lämmintä alle 20 astetta. Huomenna on luvassa +23 astetta. Siis shortsikelit luvassa cädille.

 

Lauantai 9.12.2017

Oltiin valmiina, kun aika koitti. Klo 8.50 tuli tieto, että startti on klo 9.10 tiiltä 10. Pelikavereina vanha tuttu Daniel Greene ja lajia seuranneille tuttu vuosien varrelta, Ross McGowan. Ross on mukavan tuntuinen herrasmies Englannista. Tuuli koveni ja lähestymiset vaikeutuivat. Pari väärää mailavalintaa ja toisesta tuloksena bogey. Par 5:set kuitenkin tuottivat birdiet ja olimme tuloksessa -6. Kaikki oli vielä mahdollista hyvään nousuun. Huonot avaukset kahdella viimeisellä väylällä aiheuttivat bogit ja kokonaissaldo on -4 sijoituksen ollessa 60. Tämä kuitenkin riitti selvittämään kisan toisen CUTin. Kierroksen alussa näet ilmoitettiin, että tänään tullaan karsimaan noin 10 pelaajaa. Uusi CUT tulee olemaan sijoituksessa 72 + ties. Totesimme Oliverin kanssa, että raja on lyönnin päässä, mutta ei anneta sen häiritä. Meillähän oli tarkoituksena saada nousua aikaan tuloslistalla. Nousua ei tullut vaikka tiukille se kuitenkin meni. Toiseksi viimeiselle bogey. Viimeisellä avaus pahaan raffiin, josta lyönti vajaaksi bunkkeriin. Oliver kysäisi viheriön vieressä, että ”missataanko cut jos tehdään tupla?” Ja samaan hengenvetoon, että ”puttaanko vai chippaanko?” Vastasin, että ”Tupla ei ole vaihtoehto. Sinulla on chippi toiminut varmasti. Mennäänkö sillä?” Chipillä mentiin ja se päätyi 3 sentin päähän reiästä. Kisan toinen CUT selvitetty.

Pelikavereilla oli tosi hyvä päivä. Varmaa draivia ja jatkuvasti erittäin pitkiä putteja sisään. He nousivatkin tuloslistalla sijan 10 tuntumaan. Hotellille palattuamme katselimme Hatun ja kärkiryhmän peliä viimeiset kolme väylää. On muuten ihan eri fiilis katsella, kun on itse juuri kävellyt kentällä ja kaikki lippujen paikat ja griinien kallistukset on muistissa. Valitettavasti Pulkkanenkin pelasi Oliverin tapaan +1 ja menetti hieman asemiaan. Jatkaa kuitenkin sijalta 5 ja omaa vielä mahdollisuuden The British Open- paikkaan Carnoustiin. The Open- kutsun saa kisan 3 parasta. Korhonen pelasi +3 ja TV:stä kuului kommentti cäddie Karri Ahokkaalle: ”No, olis voinu olla huonomminkin”.

Sitten vielä ennen illallista cäddie uudelleen töihin. Jälleen pelattiin reilu tunti tennistä. Hilton ei ole vieläkään pystynyt hankkimaan uusia tennispalloja. Kahdella ”munkilla” on vaan pärjättävä. Toinen niistäkin hajosi.

Illalla on sitten ohjelmassa pakkaaminen ja aamulla matkalaukut mukaan. Kisastartti klo 7.30, tee nro 1. Kyyti lentokentälle on tilattu klo 16.00:ksi

Sunnuntai 10.12.2017

Herätyskello soi jo klo 5.00. Tänään pelikavereina ruotsalainen Jens Fahrbrink ja Daniel Brooks (ENG). Nämä kaverit osoittautuivat melko tosikoiksi ja juttua ei tahtonut tulla ollenkaan. Putti heillä kyllä upposi. Sitä vastoin meillä oli vaikea saada puttia kohdalleen. Oliver löi palloa hyvin ja 15 griiniosumaa antoi mahdollisuuksia hyväänkin tuloksentekoon, mutta 8 ohi mennyttä puttia 3-5 metristä tuhosi suunnitellun nousun tuloslistalla. Lopullinen sijoitus on 69. Rahaa kertyy rahtusen alle 2000 euroa.

 

 

Tunti maaliintulomme jälkeen kisa keskeytettiin ukkosen vuoksi. Ennen lentokentälle lähtöä toivotimme Pulkkaselle ja Korhoselle hyvät tsempit loppuväylille. Matkalla kentälle näimme, kuinka tumma ukkospilvi lähestyi Randparkin golfkenttää. Kävikin niin, että kisaa jatkettiin vasta maanantaina, koska se oli nimetty varapäiväksi. Korhosen Mikko nousi tuloksissa sijalle 13. Tapio Pulkkanen taisteli hienosti ja oli lopputuloksissa jaetulla kolmannella sijalla. Upea suoritus. Valitettavasti Tapio ei saanut kutsua The Openiin, sillä hän on maailman rankingissa 5 sijaa alempana kuin saman tuloksen pelannut Shaun Norris (RSA). Toivottavasti Hattu-Tapio saa tuon kutsun myöhemmin avautuvilla mahdollisuuksilla. Hieman lohtua tuo varmaan tilille kirjautunut 62 930 euron palkintoraha. Kisan voitti Intian Shubhankar Sharma. Toiseksi pelasi jo minullekin CT:lta tutuksi tullut sympaattinen Erik Van Rooyen (RSA).

Lensimme Oliverin kanssa yöllä Afrikan yli ja olimme aikaisin aamulla Istanbulissa. Helsinkiin Turkish Airlines laskeutui maanantaina klo 12.00. Tulin Porvoon kautta Mikkeliin ja matkustusta kertyi yhteensä 29 tuntia.

Miten tästä eteenpäin?

Oliverin ja cädin yhteistyö on sujunut sen verran hyvin, että jatkoa näissä merkeissä seuraa vuonna 2018. Ilmeisesti seuraava yhteinen kisamme on CT:n turnaus Turkissa huhtikuun lopussa. Sitä ennen Oliver käy pelaamassa Keniassa. Valitettavan yhteensattuman vuoksi allekirjoittanut ei pääse mukaan. Olemme tuolloin hiihtelemässä vaimon kanssa Lapin keväthangilla.

Laittakaa rohkeasti viestejä tulemaan kisaviikkojen aikana. Välitän niitä Oliverille ja vastailen niihin parhaani mukaan. Oliver toivoi, että virvikiläiset tulisivat kannustamaan häntä elokuussa Vierumäelle. Samaa toivon myös Teiltä gpläiset.

Nähdään.

Cäddie Harri Marjala

Kilpailut ja tapahtumat

Seuraava tapahtuma:

29.05.2024 Metsäkeskus Golf

Kilpailujen lähtöajat ja tulokset