Kauden 2016 viikkokilpailuissa ja reikäpeleissä tasaisia kamppailuja

26.09.2016

 

dsc03948Seuran reikäpelimestaruudet on ratkaistu syyskesän aikana. Varsinaisille yllättäjille ei ollut tälläkään kertaa tilaa. Miesten sarjaan osallistui 13 kilpailijaa, joista kahdeksan oli senioreita ja veteraaneja. Naisissa pelikaavioon sijoitettiin alun perin kuusi kilpailijaa, mutta muutaman poisjäännin jälkeen mestaruudesta jäi kilvoittelemaan neljä leidiä. Miehissä kaikki mitalisijat menivät senioreille, mikä toisaalta korostaa seuran seniorikilpailijoiden potentiaalia, mutta antaa myös aihetta pohdiskella, miksi näin on. Kaiken kaikkiaan huolena on kilpailijoiden vähäinen määrä. Naisten puolella reikäpeliin osallistuneiden vähäinen määrä kertoo ehkä siitäkin, että reikäpelifilosofiaa ei oikein tunneta. Reikäpeli ja varsinkin tasoituksellinen reikäpeli mahdollistaa tasaväkisen kilvoittelun vastustajan kanssa. Erilaisten pelimuotojen harjoittelu voisikin kuulua esimerkiksi ladyklinikkojen ohjelmaan?

dsc03938Kaudella 2016 miehissä selviytyi voittajaksi Lauri Valkonen, jolle Harri Marjala taipui toisella jatkoreiällä. Kolmanneksi sijoittui Lasse Miettinen kukistettuaan pronssiottelussa A-P Mäkelän. Naisissa voiton vei Sanna Pietiäinen, joka kukisti niin ikään tasaisessa kamppailussa Sari Kääriäisen, ja kolmanneksi sijoittui Malla Vanhanen.

Annilan mestaruuden vei puolestaan Jorma Koljonen voittaen loppuottelussa Lasse Miettisen. Välierissä joutuivat leikin jättämään kesken Jukka Kaikkonen ja Olli Kumela. Alkuerät mukaan lukien Koljonen poistui käymistään otteluista voittajana kaikkiaan viisi kertaa. Alkuerissä pelattiin yleisesti ottaen tasaisia otteluita ja esimerkiksi Kumelan alkuerän kuudesta ottelusta peräti neljä päättyi tasatulokseen.

 

dsc03900Miesten viikkokilpailujen A-sarjassa (HCP-lyöntipeli) voiton vei Jukka Kaikkonen lyönnin erolla Ari Mattolaan. Kolmanneksi sijoittui Markku Laakko ja neljänneksi samalla kokonaistuloksella tasaisen kilpailukauden pelannut Harri Marjala. Kaikilla neljällä pelaajalla kuuden parhaan kierroksen keskiarvo oli alle 72 lyöntiä. Viikkovoittoon A-sarjassa ylsi kaikkiaan kahdeksan pelaajaa. A-sarjassa kierrosmäärä laski lähes kolmanneksen edellisestä vuodesta.dsc03891

 

 

 

 

Miesten B-sarjan (PB) voitti suvereenisti Matti Vanhanen. Toiseksi sijoittui Markku Kapanen ja kolmanneksi Matti Matikainen. Osanotto B-sarjaan oli laimeaa. Vain kolmella pelaajalla oli vähintään vaaditut viisi osallistumismerkintää ja kaudella oli neljä viikkoa, jolloin kilpailijoita oli vain yksi sekä kolme viikkoa, jolloin osallistujia ei ollut lainkaan. B-sarjassa kierrosmäärä putosikin yli puolella edellisvuodesta.

dsc03909

Vakiintuneen käytännön mukaisesti miesten viikkokisojen yhteydessä pelattiin myös scratch-cup. Vain kolmelle pelaajalle kertyi vaaditut neljä osakilpailusuoritusta ja heistä voiton vei Harri Marjala selvähköllä erolla Jukka Kaikkoseen ja Olli Kumelaan. Vuotta aiemmin kokonaiskilpailuun osallistui sentään yhdeksän pelaajaa.

dsc03945

 

 

 

 

 

 

Naisten A-sarjassa voittajana oli totuttuun tapaan Malla Vanhanen, toisena Alice Virtanen ja kolmantena Raikke Jyräs. B-sarjassa voiton vei nuori Irene Kosonen, kakkoseksi tuli Onerva Haikarainen ja pisteen päähän Onervasta kiri Pirkko Matikainen.

dsc03937Naiset kokevat, että viikkokisoilla on tärkeä merkitys varsinkin aloitteleville pelaajille. Viikkokisojen rento kilpailuhenki vähentää jännitystä vähemmän pelanneilla ja sopii niille, joilla kilpailuvietti on vähäinen. Ne sopivat myös työssäkäyville, kun ajan voi valita itse joustavasti. Viikkokilpailut on mainio areena myös niille, jotka haluavat kokeilla tasoituksen laskemista. Kilpailutilanteessa kuitenkin keskitytään peliin enemmän kuin ns. harjoituskierroksilla ja merkkarina voi toimia vaikka oma puoliso. Monet naiset turhaan sanovat: ”Minä en kilpaile”. Tätä kuulee ihan liian usein. Liekö kilpailuhenkisten puolisoiden manipulointia!

dsc03929

 

 

 

Loistava esimerkki viikkokisojen tärkeydestä on Irene Kososen voitto tänä vuonna ja niin ikään nuoren Eero Liikasen voitto miesten B-sarjassa vuotta aiemmin.

dsc03928

 

 

 

 

 

Naisissa viikkokisojen A-sarjassa oli osallistujia vähemmän kuin B-sarjassa, joten mahdolliset uudistustarpeet kohdistunevat eri tavoin miehiin ja naisiin? Muutokset eivät ole itsetarkoitus, mutta ”jotain tarttis varmaan tehrä”. Joissain seuroissa reikäpelimestaruudet ratkotaan yhden viikonlopun aikana. Tätä vaihtoehtoa kannattaa pohtia GP:ssakin. Annilan mestaruus –ottelusarjan kohdalla jatkettaneen nyt aloitettua kokeilua alkuerineen, mahdollisesti täysin tasoituksin. Shoot-outissa voitaisiin kokeilla mallia, jossa pelaaja jatkaa kentällä niin pitkälle kuin tasoituslyöntejä on käytettävissä jne. Kaikki ideat otetaan vastaan ja kilpailutoimikunta toteuttaa parhaimman tuntuiset niistä.

Päätösscramblea odotellessa.

 

Terveisin

– Kilpailutoimikunta –

dsc03899dsc03898usva

dsc03957dsc03913

 

 

 

 

 

 

 

 

dsc03925dsc03950

Kilpailut ja tapahtumat

Seuraava tapahtuma:

29.05.2024 Metsäkeskus Golf

Kilpailujen lähtöajat ja tulokset