Ohjeet ukkosen varalle

Pelaaminen ukonilmalla on KIELLETTY!

Jos ukonilma uhkaa ja ukkospilviä on näkyvissä, seuraa tilannetta tarkasti. Jos jo sataa, jyrisee ja salamoi (vaikka kauempanakin), lopeta pelaaminen heti ja poistu kentältä. Salama ei iske aina samasta kohtaa pilveä ja et voi salaman ja jyrähdyksen perusteella laskea miten lähellä ukkonen on.

Avoimella kentällä mailaa kädessään pitävä pelaaja on kuin elävä ukkosen johdatin. Pelaamaan ei missään tapauksessa pitäisi lähteä ukkosen ollessa lähistöllä.

Valvojan ollessa paikalla, hän voi keskeyttää pelin ja valvojan ohjetta on ehdottomasti noudatettava. Valvoja keskeyttää pelin soittamalla torvea, yksi pitkä merkkiääni tarkoittaa, että peli on keskeytettävä heti ja on hakeuduttava suojaan.

Huomioi, että kaikissa tilanteissa viime kädessä jokainen pelaaja on aina itse vastuussa omasta turvallisuudestaan annetuista keskeytysmerkeistä tai niiden puuttumisesta huolimatta sekä tekee itse ratkaisun pelin keskeyttämisestä. Henkilökunta ei ole välttämättä tietoinen kentän toisella laidalla mahdollisesti vallitsevista sääolosuhteista, eikä sumutorvikaan välttämättä kuulu kentän jokaiseen laitaan. Pelaajan täytyy itse ymmärtää keskeyttää peli ukkosen uhatessa. Älä jää odottamaan mahdollisia hälytyksiä, vaan siirry suojaan!

Pelattaessa järjestettyä kilpailua pelin mahdollisesta keskeyttämisestä vastaa kilpailunjohtaja. Pelin keskeyttämisestä tiedotetaan sumutorvella (yksi pitkä äänimerkki). Pelaajan on tällöin merkattava pallon paikka ja siirryttävä klubirakennukselle tai muihin suojiin. Ukkosen jälkeen peliä jatketaan siltä väylältä ja paikalta, mihin peli keskeytyi ukkosen alkaessa.

Huom! Kun peli on keskeytetty valvojan tai jonkun muun henkilökuntaan kuuluvan toimesta, kenttä on kiinni ja peliä EI saa jatkaa edes omalla vastuulla, samoin harjoittelualueet ovat suljettuna niin kauan kun henkilökunta/ valvoja antaa niille avaamisluvan. Lähtöaikoja siirretään keskeytyksen verran eteenpäin.

 

Toimi näin, kun ukkonen yllättää.

  1. Älä käytä sateenvarjoa.
  2. Älä mene suojaan puun alle.
  3. Hakeudu suojaan, mikäli kentän henkilökunta varoittaa ukkosen vaarasta. Hyviä suojia ovat sisätilat tai auto, jos sellainen on lähettyvillä.
  4. Mene kyykkyyn, jos olet aukealla paikalla. Se on ainoa tapa suojautua keskellä golfkenttää, jos ukkonen on suoraan päällä.
  5. Jätä mailat ja kärryt kentälle, kun hakeudut suojaan.
  6. Vältä korkeita paikkoja, sillä salama iskeytyy helposti sellaiseen.
  7. Vältä myös liikkumista vesirajalla, sillä vesi johtaa sähköä hyvin.
  8. Varoita ukkosesta muita pelaajia, mikäli huomaat, etteivät he reagoi ukkoseen millään tavalla, vaan jatkavat peliä.
  9. Keskeytä kilpailu ukkosen uhatessa, jos toimit esimerkiksi kilpailunjohtajana. Kannattaa muistaa, että mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi. Vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä, se voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.
  10. Malta pysyä suojassa riittävän pitkään, niin että ukkonen on varmasti mennyt ohi.

Henkilövahingon sattuessa soita tarvittaessa yleiseen hätänumeroon 112, taukokioskin koordinaatit löytyvät kioskin seinältä. Soita myös caddiemasterille 015 335518, hän opastaa pelastusauton paikalle. Mikäli henkilö on eloton, aloita paineluelvytys. Jatka painelua niin pitkään, kun pelastushenkilöstö on paikalla.

Annilassa on kaksi sydäniskuria, defibrillaattoria. Toinen sijaitsee caddiemasterin toimistossa ja toinen taukokioskin naisten wc:n puolella.

Punaisen ristin elvytysohjeet:

Aikuisen elvytysohje

Lapsen elvytysohje

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Golfpiste ja Suomen Golfliitto.

 

Kilpailut ja tapahtumat

Seuraava tapahtuma:

24.04.2024 Talkoot ke 24.4.2024 klo 17 (Tapahtuma)Pidämme muutamat kenttätalkoot kentän avaamisen jouduttamiseksi. Tule mukaan tapaamaan tuttuja ja päivittämään kuulumiset. Talkoissa saamme yhdessä paljon aikaan! Juomatarjoilu. Huom! Talkoisiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Muista myös Talkookisa 25.5.2024 mukana olleille!

Kilpailujen lähtöajat ja tulokset